Hva skjer?

Kolkunst: presentasjon og samtale
Grumantbyen på Svalbard vart etablert og namngjeven i 1920-åra av gruveselskapet Anglo-Russian Grumant Company, Ltd. Gruveselskapet hadde hovudkontor i London, og utferda lokale pengesetlar for bruk i Grumantbyen. Teksten på ein slik setel har vorte reprodusert og omgjort til kunst: Trykk i avgrensa opplag prenta i nyansar av svart i pulversiert kol frå nedlagde Gruve 3 i Longyearbyen. Bokstavane på trykka skriv seg frå ein 'sovjetisk' font kalla Grumant Bold.
Fredag 8. august kl. 18 samtalar initiativtakar Morten Søberg (SpareBank 1) og grafisk formgjevar Ørjan Ingvaldsen i Haltenbanken om dette kunstprosjektet med Julie Lillelien Porter på Nordover kunstsenter.
Det blir lett servering og mulighet for å kjøpe disse unike trykkene!
Detaljert bakgrunnsinformasjon: https://www.svalbard.money/serigraphy
Sponsor: SpareBank 1

Eye in the Sky
EYE IN THE SKY – en kortfilm av Ina Otzko & Stein Henningsen
Premiere: 14. august 2025, på 100-årsmarkeringen for ikrafttredelsen av Svalbardloven, kl. 19. Kortfilmen går i sløyfe mellom 19-21. Gratis inngang!
EYE IN THE SKY utforsker Svalbards transformasjon fra kullgruvedrift til en sentral geopolitisk arena preget av økende internasjonal tilstedeværelse. Verket utforsker suverenitets- og fredsbegrepet og maktbalansen i Arktis, og inviterer til dialog om klima og geopolitikk. Sammen forener Otzko og Henningsen poetisk uttrykk og kritisk refleksjon for å belyse samtidens utfordringer i nord – særlig knyttet til klima, makt og nærvær.
EYE IN THE SKY er støttet av Fond for lyd og bilde og Billedkunstnernes vederlagsfond. Otzko og Henningsen er også grunnleggerne av det samarbeidsbaserte prosjektet Arctic Pavilion.

Kunst, kultur og popkornmaskiner
– Det første jeg tenkte da jeg fikk jobben var «shit, dette gleder jeg meg til!» Det siste jeg tenker nå som jeg slutter, er «shit, det er så vanskelig å gi slipp på noe jeg har blitt så glad i,» sier Oda Kristine Breen, avtroppende daglig leder ved kunstsenteret Nordover.
Etter flere år på 78 grader nord avslutter Oda Kristine Breen sin rolle som daglig leder for verdens nordligste kunstsenter, Nordover, og flytter fra Longyearbyen til Gøteborg sammen med partneren og en Svalbardhusky.
Hun ser tilbake på en intens, spennende og lærerik periode i livet.
– Det er absolutt trist å reise, sier Oda.
Siden februar 2023 har Oda ledet kunstsenteret, som siden åpningen har gledet både lokalbefolkningen og tilreisende fra hele verden med kunstutstillinger, arrangementer og opplevelser. Nordover, som eies av Longyearbyen lokalstyre, samarbeider med Nordnorsk Kunstmuseum om utstillingsprogrammet. Senteret presenterer kunst med ulike temaer fra Svalbard og polarområdene. Det huser også den faste Kåre Tveter-samlingen, og har både museumsbutikk, kafé og en intim kinosal med 32 seter.
Besøksrekord og lokale aktører
Som daglig leder har Oda vært med på å bygge opp og videreutvikle Nordover, nesten helt fra starten. I 2024 kunne de skilte med besøksrekord: 60 arrangementer og aktiviteter med over 1 300 deltakere. Det har vært både krevende og givende, forteller hun.
– Vi har gått fra å etablere organisasjonen til å sette publikumsrekorder og drive et bredt program med utstillinger og aktiviteter, sier hun.
Hun trekker frem samarbeidet med lokale aktører i Longyearbyen som en av de viktigste og mest verdifulle oppgavene gjennom årene.
– Jeg har fått jobbe med to utstillinger av lokale kunstnere, og det har vært spesielt meningsfullt å kunne bidra til å formidle Svalbards kultur gjennom ulike kunstneriske uttrykk, sier hun.
Blant høydepunktene nevner Oda utstillingen «Tidslinjer – Hverdagsliv på Svalbard», som forener tre generasjoner av familien Grøndal gjennom ulike kunstformer, samt den nylig åpnede utstillingen «Ligg Unna» av kunstner Olaf Storø.
– Det å bruke lokale ressurser har stor verdi, og gjør Nordover til en sterkere plattform for lokale historier og kultur.
Kunst som verktøy for klimabevissthet
Oda mener at Svalbards unike posisjon, hvor klimaendringer er spesielt merkbare, gir kunstsenteret en viktig rolle.
– Kunst og kultur er effektive verktøy for å øke bevisstheten om naturens verdi og sårbarhet, sier hun.
Hun fremhever spesielt Kåre Tveter-samlingen, kjent for sine kraftfulle og skjøre skildringer av Svalbards vakre natur. Tveter blir ofte kalt «lysets maler» – med god grunn.
– Samlingen viser skjønnheten i det dramatiske mørket som faller i november, de rosa skyene som speiler seg i snødekte fjellsider i februar, og de første solstrålene som treffer landskapet i mars, sier hun.
– At Tveter-samlingen befinner seg her på Svalbard, gjør den ekstra virkningsfull – både for kunstverkene i seg selv, og for den vakre øygruppen som dessverre er i en sårbar situasjon.
«Utendørsmatte-garn-krisen»
Når Oda ser tilbake på tiden som leder for Nordover, sier hun at hun har lært seg å være raus, fleksibel og tålmodig. I tillegg til å ha utvidet sin kunstfaglige kunnskap, har hun også tilegnet seg ferdigheter som å bygge nettsider og drive butikk.
– I denne jobben har jeg måttet sjonglere mange prosjekter samtidig – og over lengre tid enn jeg var vant til, sier hun.
Hva har vært de største øyeblikkene underveis?
– De er knyttet til menneskene jeg har jobbet med. De har virkelig satt spor, sier Oda.
Hun trekker frem sin leder, Carina, som har vært en uvurderlig støtte.
– Hennes engasjement og lederstil har gjort at jeg har hatt det gøy på jobb – også når det stormet. Og mine kollegaer i ledergruppen i Longyearbyen lokalstyre, og ikke minst servicemedarbeiderne, har vært viktige – de har alltid bidratt med oppmuntring og gode ideer til den daglige driften.
Er det noen historier du vil trekke frem fra tiden din her?
– Vel, det har vært to begivenhetsrike år, sier Oda og tenker tilbake.
Hun ler når hun forteller den absurde historien om «utendørsmatte-garn-krisen».
– Etter å ha bestilt en matte som skulle fungere som skilt utenfor, viste det seg at produsentens trykkmaskin hadde kuttet deg ut. Og da de skulle trykke på nytt, var det plutselig tomt for «utendørsmatte-garn» i hele verden. Vi fikk ikke matten før i 2024 – ett år etter bestilling, sier Oda og legger til at lederen hennes på den tiden tørket tårene hennes med kommentaren: «ikke den verste krisen å oppleve, men definitivt en uvanlig en.»
Med nord i bagasjen
Nå går reisen videre til Gøteborg, der nye eventyr venter. Den avtroppende daglige lederen tar med seg alt hun har lært fra tiden ved Nordover.
– Jeg gleder meg til å følge Nordover videre. Det ligger et enormt potensial her – som møteplass, kulturarena og som formidler av historier fra nord, sier hun.
Hvis Nordover-galleriet hadde en personlighet – hvordan ville du beskrevet det?
– Dynamisk, fredfullt og fremtidsrettet.
– Akkurat slik det skal være, sier Oda.

DILEMMA
27.11.22 – 21.05.23
Nordnorsk Kunstmuseum
«Dilemma» viser verk av samtidskunstnere som aktualiserer hvordan natur og menneske står i et avhengighetsforhold til hverandre.